Cum alegem covorul?

Cum alegem covorul?
Alegerea covorului este la fel de importanta ca si alegerea perdelelor, a draperiilor sau a canapelei. Impreuna trebuie sa faca "o echipa buna", sa fie un ansamblu coerent si unitar.
Covorul pune in evidenta piesele de mobilier pe care le sustine si intregeste amsamblul daca are proportiile corecte.

Dimensiunea acestuia trebuie aleasa in functie de dimensiunile camerei si ale mobilierului pe care il va sustine. In principiu, cu cat camera este mai mare cu atat si covorul trebuie sa fie mai mare. Altfel va parea ceva pus din greseala acolo, un obiect cu care nu stii ce sa faci.





In living covorul nu trebuie sa fie mai scurt decat lungimea canapelei. Canapeaua va sta pe covor cel putin cu picioarele din fata, daca nu chiar in intregime. Daca sunt si fotolii, aceeasi regula se aplica pentru toate piesele. Un covor mai mic, asezat pe mijloc sub masuta, va crea un spatiu care nu va fi deloc confortabil, o zona ce va parea amenajata la repezeala.



In zona de luat masa, daca decizi sa pui un covor, alege unul care sa poata sustine atat masa cat si scaunele si persoanele care se aseaza pe ele. El trebuie sa fie suficient de mare astfel incat atunci cand un scaun este tras de langa masa sa nu iasa de pe covor. Este deranjant si incomod sa se agate picioarele scaunelor de marginea covorului ori de cate ori vrei sa te asezi la masa.
Cel mai simplu e sa masori exact cat spatiu ocupa masa si scaunele inainte de a face o achizitie.



Chiar daca poate parea inutil sa pui un covor sub pat, in dormitor el are rolul de a delimita din punct de vedere vizual zona de dormit. Astfel ca un covor prea mic poate parea exact ca o haina care te strange. Pentru a avea un ansamblu bine echilibrat din punctul de vedere al proportiilor, patul, chiar si noptierele, trebuie sa stea in intregime pe covor, iar in lateral acesta sa fie mai mare cu aproximativ 50-70 cm, in functie de spatiul disponibil. Daca spatiul este foarte mic, o varianta buna poate fi sa pui cate un covor ingust in partile laterale, dar ai grija la lungimea lor. Ar trebui sa acopere toata zona de la noptiere pana la picioarele patului.

In ceea ce priveste culoarea covorului, iti recomand sa te ghidezi dupa aceasta regula: un covor inchis la culoare la pune in evidenta o canapea intr-o nuanta deschisa si invers. Culorile lor trebuie sa se armonizeze, iar piesele sa se completeze reciproc.



O alta regula care aduce rezultate frumoase spune ca una din nuantele covorului trebuie sa se regaseasca in materialul draperiilor. De asemenea este important sa fii atent la alegerea imprimeurilor. Alege o singura piesa care sa fie centrul de interes al amenajarii, nu aglomera cu multe printuri.

Sigur, covorul poate fi asortat si cu o un tablou deosebit, cu scaunele din zona de luat masa sau cu alte piese decoartive din incapere, dar am ales sa prezint variantele cele mai accesibile. Daca pui bine la punct un plan inainte de a incepe sa decorezi, vei vedea ca vei face mult mai putine greseli iar rezultatele pot fi uimitoare. Iti recoand sa citesti despre moodboard (un instrument foarte util in procesul de decorare) si despre modul cum alegi draperiile. Poti sa descarci de aici Ghidul in 3 pasi - cum sa folosesti corect culoarea in casa ta.
Iti garantez ca toate iti vor fi de folos. :)

 
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!